Denna webbplats vänder sig till läkare
Strid om Region Uppsalas plan att finansiera hemförlossningar

Strid om Region Uppsalas plan på att finansiera hemfödslar

Det råder stor oenighet om Region Uppsalas förslag om att börja finansiera hemfödslar, som väntas klubbas i morgon. I ett protestbrev varnar nu en grupp överläkare vid Akademiska sjukhuset för konsekvenserna, samtidigt som de får mothugg av en grupp forskande barnmorskor.

Sjukvårdsdirektören i Region Värmland lämnar sitt uppdrag

Hälso- och sjukvårdsdirektören i Värmland lämnar sitt uppdrag

Lena Gjevert, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Värmland, lämnar sitt uppdrag efter fyra år i rollen. Det meddelar Region Värmland.

Trendbrott: Fler fall av kikhosta i Sverige

Kikhosta ökar i Sverige – FHM uppmanar till vaccinationer

Antalet rapporterade fall av kikhosta ökar i Sverige, enligt Folkhälsomyndigheten. Dessförinnan har förekomsten av kikhosta legat på låga nivåer sedan 2020.

Folkhälsomyndigheten: Vaccinera alla svenska barn mot vattkoppor

FHM ger klartecken: Vaccinera alla barn mot vattkoppor

Snart sex år efter att myndigheten startade sin utredning är slutsatserna klara: vattkoppsvaccinerna är säkra och samhällsekonomiskt effektiva. Cirkulationen av smitta kan upphöra inom två till åtta år om alla barn vaccineras.

Uppsägningar i Östergötland skjuts upp till efter sommaren

Uppsägningar i Östergötland skjuts upp till efter sommaren

Uppsägningarna av upp emot 900 varslade anställda i Region Östergötland skjuts upp till efter sommaren. Orsaken är bland annat fackens krav på att få se en färdig arbetsorganisation innan förhandlingarna slutförs.

Granskning visar på kränkningar inom vuxenpsykiatrin

Allvarliga kränkningar av patienter inom Västmanlands vuxenpsykiatri

Patienter inom psykiatrin i Region Västmanland har utsatts för allvarliga kränkningar vid ett trettiotal tillfällen de senaste fem åren, enligt en granskning av avvikelserapporter som SVT har gjort.

H C Andersen – en svårtolkad »skugga«

H C Andersen – en svårtolkad »skugga«

Med utgångspunkt i H C Andersens saga »Skuggan« resonerar Lars Sjöstrand om författarens personlighet, liv och eventuella diagnos. Vem var egentligen H C Andersen?

Folkhälsomyndigheten får i uppdrag att säkra tillgång till vaccin mot mpox

Folkhälsomyndigheten ska säkra tillgång till vaccin mot mpox

Regeringen ger Folkhälsomyndigheten i uppdrag att säkra tillgången på vaccin mot mpox, tidigare kallat apkoppor, i förberedelse för framtida utbrott. Sedan början av april har drygt 20 fall konstaterats i Sverige, merparten i Stockholmsområdet.

Diagnosexplosion kan leda till att fler får skriva ut ADHD-läkemedel

ADHD-explosion kan leda till att fler får skriva ut läkemedel

Läkemedelsverket ska utreda den kraftiga ökningen av ADHD-diagnoser. Bland annat får myndigheten i uppdrag av regeringen att se över om en utökad förskrivningsrätt av ADHD-läkemedel kan minska trycket på psykiatrin och kapa köerna. (5 kommentarer)

Två nya regeringsuppdrag ska stärka vårdens tillgänglighet och kapacitet

Två nya regeringsuppdrag ska stärka vårdens tillgänglighet

Regeringen ger Socialstyrelsen i uppdrag att bland annat följa upp vårdkapaciteten i landet. Myndigheten ska också utvärdera överenskommelser som gjorts mellan staten och Sveriges Kommuner och regioner (SKR).

Läkarförbundet: Krävs mer för att korta vårdköerna

Läkarförbundets ordförande: Det krävs mer för att korta vårdköerna

Läkarförbundet välkomnar regeringens initiativ att stärka garantin för specialiserad vård och hitta engångsinsatser för att korta väntetiderna, men menar att det krävs mer för att bota grundproblemen. »Långa väntetider är symptom på andra saker«, säger ordförande Sofia Rydgren Stale.

»För mig är konsten en berättelse som jag vill förmedla«

»För mig är konsten en berättelse jag vill förmedla«

Efter sin pensionering har Charlotta Grunewald fått tid för sin textilkonst, där hon bland annat skapar bilder utifrån sitt yrkesliv som förlossningsläkare i olika länder. Tre år i rad har hon ställt ut på Liljevalchs vårsalong.

Flera patienter fick sämre syn – sjukhus stoppar läkemedel

Flera patienter fick sämre syn – sjukhus stoppar läkemedel

Uppemot tio patienter uppger att de fått sämre syn efter en behandling med ett relativt nytt läkemedel på Universitetssjukhuset i Örebro, USÖ. Sjukhuset har nu stoppat användningen av läkemedlet Vabysmo.

»… ge patienten utrymme. Knäpp händerna. I morgon gör vi det igen …«

»Sitt lugnt, ge patienten utrymme. I morgon gör vi det igen …«

»Dagen går vidare och jag studerar mina patienters sorg. Jag säger avsiktligt ’studerar’ därför att jag iakttar, betraktar. Hur empatiska vi än är, och hur nära vi än sitter så är patienten i den stunden ensam med sin känsla.« Nina Cavalli-Björkman har en mottagningsdag där många patienter får ett tråkigt besked. (3 kommentarer)

Läkartidningen tilldelas pris för bästa berättande journalistik

Läkartidningen tilldelas pris för bästa berättande journalistik

Läkartidningens reporter Marie Ström vann Fackförbundspressens pris för bästa berättande journalistik när 2023 års bästa journalistik i fackförbundstidningar korades i går. I sitt reportage »Vi ska ligga 10–15 år före och nosa« om sjukstugan i Storuman lyckas hon åskådligt och roligt porträttera människor och komplexa strukturer inom medicin, skriver juryn i sin motivering. (1 kommentar)

»Mitt i krisen« pekar på flera lärdomar av pandemin

»Mitt i krisen« pekar på flera viktiga lärdomar av pandemin

Läkartidningens recension av »Mitt i krisen« är enbart en hyllning av den svenska pandemistrategin. Tyvärr blundar den för alla lärdomar som beskrivs i boken. Mycket snart kan nästa pandemi vara här, och det är nödvändigt att vi självkritiskt granskar vad vi varit med om, skriver fyra läkare.

»Mitt i krisen« ger balans till svenska pandemidebatten

»Mitt i krisen« ger balans till pandemidebatten

Det vore olyckligt för hanteringen av kommande pandemier om den relativt ensidiga negativa bilden av myndigheternas agerande som hittills dominerat debatten blir den förhärskande, skriver Pelle Gustafson i en replik.

Skyddsombud: Sju av tio läkare på Karolinska upplever tystnadskultur

Enkät: Sju av tio av Karolinskas läkare upplever tystnadskultur

Enligt en enkätundersökning som huvudskyddsombudet har gjort upplever 70 procent av läkarna på Karolinska universitetssjukhuset att det finns en tystnadskultur på arbetsplatsen. Det rapporterar tidningen Sjukhusläkaren.