Denna webbplats vänder sig till läkare
Lugn start på vårdstrejken – men situationen kan snart förvärras

Lugn start på vårdstrejken – men situationen kan snart förvärras

Kaosrapporterna från vårdstrejken har än så länge lyst med sin frånvaro, men situationen kan snart eskalera, anser flera läkare. »Vi har inte sett konsekvenserna av det här än. Jag tror att det kan bli värre i nästa vecka om strejken fortsätter«, säger Stockholms läkarförenings ordförande Johan Styrud.

En bok att färdas långt med utan att riskera livet

En bok att färdas långt med utan att riskera livet

»Vill du färdas långt bort, höra cikador såväl som skottlossning, känna lukten av både död och exotiska blommor, smaka annorlunda mat men utan att riskera vare sig livet eller planeten så är det bara att hugga in på Anders Jeppssons bok«, skriver Boel Adler i sin recension.

Hälso- och sjukvårdsdirektören: »Läget i Västernorrland ljusare nu«

Västernorrlands hälso- och sjukvårdsdirektör: »Ljusare nu«

I slutet av förra veckan såg läget mörkt ut i sjukvården i Västernorrland. Nu tycker hälso- och sjukvårdsdirektör Maria Strandberg att det har ljusnat något. Läkarföreningens ordförande Ville Sjögren håller inte med.

JO riktar kritik efter att läkare lämnat uppgifter om fel person till rätten

JO riktar allvarlig kritik efter förväxling på Akademiska sjukhuset

Flera läkare vid Akademiska sjukhuset har under flera års tid gett uppgifter om fel person till förvaltningsrätten. Sjukhuset »förtjänar allvarlig kritik«, skriver Justitieombudsmannen (JO) i ett beslut.

»En väldig kraft när vi samarbetar«

»En väldig kraft vid samarbete«

Den 1 juli lämnar Läkaresällskapets ordförande Tobias Alfvén ifrån sig ordförandeklubban efter fyra år på posten. Läkartidningen träffade honom och Läkarförbundets ordförande Sofia Rydgren Stale för att prata framtid och ett eventuellt utökat samarbete.

Stockholm sänkte nätvårdsersättning – utgifter ökade stort

Stockholm sänkte ersättningen till nätvården – notan ökade stort

Förra året sänkte Region Stockholm ersättningen till digitala vårdbolag. Men då blev notan större: 237 miljoner kronor större, rapporterar SVT.

Nya handläggningsrutiner för affektanfall hos barn föreslås

Nya handläggningsrutiner för affektanfall hos barn föreslås

Riktlinjer för handläggning av typiska affektanfall har nu publicerats och förväntas leda till färre EEG- och EKG-undersökningar och en ökning av järnbristutredningar.

Handlingsplan mot tystnadskultur på Karolinska ska reda i problemen

Ny plan mot tystnadskultur på Karolinska ska reda i problemen

En handlingsplan för att komma till rätta med tystnadskulturen på Karolinska universitetssjukhuset har tagits fram, men mycket arbete kvarstår fortfarande. »Främsta målet är inte alltid att det ska gå blixtsnabbt«, säger styrelseordförande Göran Stiernstedt.

Skarpt läge för Karolinska under strejken: »Ett lidande för patienter«

Skarpt läge för Karolinska under strejken: »Innebär ett lidande«

Nära 200 anställda försvinner ur schemat på Karolinska universitetssjukhuset i och med vårdstrejken. Det kommer att märkas i form av bland annat längre vårdköer. »Även om det inte är någon fara för livet och bestående men, så kommer strejken i många fall att innebära ett lidande för patienter«, säger produktionsdirektören och läkaren Caroline Hällsjö Sander.

Forskare: Frågan om kortare arbetsveckor fortsatt het framöver

Forskare: Kortare arbetsveckor blir en het fråga även i fortsättningen

Oavsett utgången i Vårdförbundets strejk kommer frågan om arbetstidsförkortning vara på tapeten under en längre tid. »Det är något som ligger i luften på många håll just nu«, säger strejkforskaren Christer Thörnqvist till P1 Morgon.

Vårdförbundet har gått ut i strejk

Vårdförbundet har gått ut i strejk

Ingen av parterna har velat vika sig – och nu har Vårdförbundet gått ut i strejk i fem regioner. »För läkarna blir det en ökad arbetsbelastning«, säger Läkarförbundets ordförande Sofia Rydgren Stale. (1 kommentar)

Rapport: Läkare behöver hjälp med att fasa ut onödig vård

Rapport: Läkare kan inte bära hela ansvaret för att fasa ut onödig vård

Det räcker inte att läkare vet att vissa vårdinsatser saknar nytta för patienten för att dessa ska fasas ut. I stället behövs åtgärder på flera nivåer, konstaterar en ny rapport från Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin i Region Stockholm.

Mycket vårdpersonal inte i tjänst – SLF positivt till åtgärdsförslag

Mycket vårdpersonal inte i tjänst – SLF positivt till åtgärdsförslag

18 procent av sjuksköterskorna och 10 procent av läkarna var inte sysselsatta i sin yrkesroll 2021. Det har Nationella vårdkompetensrådet kommit fram till i sitt arbete med en kompetensförsörjningsplan som nu presenterats. Läkarförbundet är positivt, men ifrågasätter regionernas kapacitet att göra verklighet av den.

»Intellektuellt har varken jag, eller någon av människa född, en chans«

»Min enda fördel är att jag har händer och fötter«

»Intellektuellt har inte jag eller någon av människa född en chans. Journalläsning, diagnostisering, remisskrivande och andra vanliga arbetsuppgifter för läkare är snart ett minne blott.« Jakob Ratz Endler har provat den nya versionen av Chat GPT. (4 kommentarer)

Livsuppehållande behandling som avbryts på Iva – läkare gör olika

Hur livsuppehållande behandling avbryts på Iva – läkare gör olika

Hur livsuppehållande behandling avbryts varierar från läkare till läkare, även i identiska fall. Studien kan användas som diskussionsunderlag för att hjälpa läkare att förstå varför och för vem de gör som de gör. (1 kommentar)

Ablationsbehandling hos patienter med strukturell hjärtsjukdom

Ablationsbehandling hos patienter med hjärtsjukdom

Ablationsbehandling av VT är effektiv för att minska arytmirecidiv och framtida ICD-tillslag. VT-ablation är ett komplext ingrepp som kräver ett multidisciplinärt samarbete på centrum med adekvata resurser och erfarenhet.

Socialstyrelsen: Det saknas 2 230 stycken vårdplatser i Sverige

Sverige saknar 2 230 vårdplatser – nu kommer förslagen på åtgärder

Alla regioner utom tre har vårdplatsbrist och en betydande orsak är sjuksköterskebristen. Det framkommer i en ny rapport och handlingsplan från Socialstyrelsen. Myndigheten listar 160 insatser som regioner och kommuner kan vidta för att bristen ska upphöra. (2 kommentarer)

Läkare i chefsposition gjorde reklam för eget företag i regionens lokaler

Läkare gjorde reklam för eget företag i regionens lokaler

En läkare i chefsposition anställd i Region Uppsala har använt regionens lokaler och logga för att göra reklam för sitt eget företag. Det rapporterar P4 Uppland.